fredag 25. oktober 2013

Takk for i år.

Takk for i år, og velkommen til det neste:)

mandag 21. oktober 2013

Marskorsved med to årstider

Min velduftende marskorsved har nå høstfarger og vårblomster på samme grein. Dette har vært en flott høst.

mandag 14. oktober 2013

Hvem har pyntet seg mest?


 
Hvem har tatt på den fineste høstdrakten? Er det amerikahagtorn, junisøtmispel eller asparges? Det er fine dager i hagen, drivhuset er vasket, blomsterløkene i jorda, og komposten spadd om.



Svarthylla begynner også å bli moden. Det er ikke hvert år den blir det i Trondheim, men i år ser avlingen god ut. Det skal bli mange flasker med mirakelsaft, og den skal bekjempe forkjølelsene utover hele vinteren. Oppskriften finner du på: http://tanteshage.blogspot.no/2011/10/mirakelsaft-mot-forkjlelse.html

søndag 13. oktober 2013

Saltbakte rødbeter


Fortsatt står noe av avlingen ute. Rødbetene kom litt seint i jorda i vår, og de må få vokse så lenge som mulig. Når frosten kommer for alvor så skal de bli en middags-delikatesse. Rødbetene skal graves ned  i grovsalt i en ovnspanne, skall og stilkfeste skal sitte på. De bakes i ovnen i minst en time på 200 grader. Nydelig.

Rødbeter inneholder mye C-vitaminer, og er full av antioksidanter så de fortjener å bli brukt til mer enn til pynt på sylte og annet julepålegg. Rødbetesuppe, eller Bortsj, er en kjent rødbetrett fra Russland og Ukraina. Jeg har sett flere ulike oppskrifter på denne suppen, men selv lager jeg den som en god grønnsaksuppe med løk, gulrot og masse revet rødbeter . Det er viktig at den smakes til med litt edikk. Serveres med en rømmeklatt.

http://www.matnyttig.no/oppskrifter/bortsj.html

http://oppskrift.klikk.no/r%C3%B8dbetsuppe-(bortsj)/905/



lørdag 12. oktober 2013

Høstasters


I år har høstastersen fått lov å vise seg fram uten å bli revet ned av vind og regn. Jeg har lest at asters skal være lett å formere med rotstiklinger så til våren skal jeg prøve å lage noen flere og finne en solfylt plass hvor de kan sette farge på høsten, og forlenge blomstersesongen i hagen.

fredag 11. oktober 2013

Lønnlige gleder i oktober


 


Høsten har vært kjempefin, og etter at de første nattlige kuldegradene har fargeprakten glødet. Lønnetrærne står så fine langs turstiene at jeg får lyst til å samle blader og lage bilder, slik jeg gjorde som barn.

onsdag 2. oktober 2013

Er det vår eller høst?


 
Nå har min magnolia gått i surr med årstidene. Den har kommet med nye kvite knopper, samtidig som den bærer de røde fruktene etter vårens blomstring. Det er pene knopper, men jeg blir litt bekymret for hvordan overvintringen blir når den starter våren nå.

tirsdag 1. oktober 2013

Røde Anna


Jeg har kjøpt meg nye Allåkerbær i sommer, tre sorter, Anna, Sofia og Beata. De har fått plass i en pallekarm, og jeg gleder meg til bæravlingen neste år. I år ble det noen få bær så jeg fikk kjenne smaken. På det øverste bildet er Anna i sin praktfulle røde høstdrakt. På bildet nedenfor en en sort som har bodd under litt kummerlige forhold her i hagen i flere år. De rødmer i steinfyllinga, mellom sedum og andre lite kravfulle naboer. Allåkerbær behøver flere sorter for å få god bestøvning, så her håper jeg at den gamle sorten også bidrar når humlene starter arbeidet til sommeren

mandag 30. september 2013

Tindved i høstsol

 
Tindved, Hippophae rhamnoides, skal  være det bærslaget som inneholder flest ulike vitaminer, og mange av dem i høye konsentrasjoner. Spiser du bæra direkte fra busken er det så surt at du kan nesten kjenne at det er masse C-vitamin. Det er vanskelig å plukke bærene, for de sitter godt fast, og klemmes lett i stykker. Det finnes nye dyrkingssorter i Sverige og Finland, som ikke har så lange torner, og er lettere og plukke, men de buskene vi finner i strandkanten i Trøndelag må plukkes med stor tålmodighet.

I Leif Blomqvists bok Trädgårdens bär finnes mange fine oppskrifter med tindved, eller havtorn som busken heter i Sverige. Havtornsmarmeladen er en oppskrift å begynne med, den har litt mye sukker, men gir en marmalade som passer til blåmuggost og som tilbehør til isdesserter:

1 kg tindvedbær
3 dl vann
1 ts pectin
750 g sucker

Kok bær og vann i 5 minutter, og klem massen gjennom en sikt for å fjærne frøene. Bland pektin og litt sukker, bland det i bærmassen og kok ca 2 minutter. Rør inn resten av sukkeret og kok videre i 5 minutter. Fyll i varme glass.

søndag 29. september 2013

Vårberberis i høstfarger


Denne lille busken hadde sådd seg selv ved singelgangen, og jeg fikk flytta den over i en potte før den ble luka bort. Morplanten er en vårberberis, berberis vernae, som står litt inneklemt mellom bulkmispel og høstberberis. Der kommer den ikke til sin rett verken høst eller vår, så jeg ble litt overrasket når seg så denne lille tassen slå ut i nydelige høstfarger. Den har ubehagelig mye pigger, og den blir en stor busk, så jeg har egentlig ikke plass til den, men jeg får vel gi den en større potte og tenke meg om igjen neste vår.

onsdag 25. september 2013

Klar for en ny vår

Stokkroser og busknellik hører sommeren til, men da må det planlegges i god tid. Her er planter klare for en tidlig start neste vår. Jeg lar dem overvintre med pottene nedgravd i drivhuset. Når frosten begynner å krype inn i legger jeg en dyne med tørt løv over alle pottene der inne. Så er det bare å vente på våren.

mandag 23. september 2013

Stubbefresing og rododendron

Rundt omkring i hagen har det stått ni gamle stubber etter felte trær. For å gjøre det litt lettere med plenklipping og vedlikehold har vi i høst leide stubbefresing. Stubbene ble borte, og som bonus ble det mange trillebårlass med fin flis. Her har jeg lagt duk over skvallerkål og soleie, og dekket det hele med flis fra de gamle stubbene. Etter to sesonger under dette tror jeg skvallekålen må gi tapt, og jeg kan utvide rododendronbedet.

søndag 22. september 2013

Prydeplekrans


I år byr prydepletret Dolgo på høstpynt. Det lyser opp med farger i hagen, og fine røde frukter tredd på tråd blir et fint hjerte på døra.

tirsdag 27. august 2013

Amerikahagtorn til glede og besvær

 
Min busk med Amerikahagtorn er blitt et tre. Et tre som tar plass og som skygger for drivhuset. Jeg har gått og vurdert hvordan jeg kan skjære det ned. Nå i august står det fullt av store pene røde bær, til glede for øyet og fuglene i hagen, ....og da blir det benådet denne høsten også. Litt skygge må da  drivhuset ha :)

mandag 26. august 2013

Kreklingsaft

Krekling er vel ingen vanlig hagevekst, men gode bær er det iallefall. I helga har jeg plukket litevis av disse bærene, og nå blir det råsaft.

Bærene knuses, og det tilsettes 0,4 liter vann og 10 gram sitronsyre eller vinsyre, pr kg bær. Etter å ha stått kaldt i to døgn siler jeg bærmassen og rører inn 0,3- 0,5 kg sukker pr liter saft. For oppevaring  fryser jeg saften ned.
Dette blir en god drikke til mat, og et godt alkoholfritt alternativ.

søndag 25. august 2013

Solmodne tomater

Sommervarmen som kom tilbake er god for tomatene. Store klaser henger klare for å modnes i sola. Det er en fin start på dagen når jeg kan rusle gjennom morgenduggen, for å hente en ny moden tomat til frokost. Tomatsalat, http://tanteshage.blogspot.no/2010/07/tomat.html, blir et fast innslag på middagsbordet en tid framover.

søndag 11. august 2013

Sommer og solsikke

Dette bildet kan bare få en undertekst - Sommer :)

fredag 9. august 2013

Kaffeplantasjen - nå er kaffe sundt.

Etter en solfylt sommer i drivhusvarmen har kaffeplantene kommet i god vekst.

I forskning.no finner jeg følgende sitat:
"Kaffe står utrolig nok for over 60 prosent av antioksidantene vi får i oss i det norske kostholdet. Fem kopper om dagen beskytter mot mange utbredte sykdommer. Men ikke drikk mer."

http://www.forskning.no/artikler/2006/mai/1148455804.23

torsdag 8. august 2013

Primadonna i hagen


Nå først i august kommer de en etter en - primadonnaene i hagen. Solsikken er alltid en gledesspreder, og Burgund-rosen er pur fløyel.

fredag 26. juli 2013

Rosedans



 

I dag ble min store Flammentanzrose skåret ned. Huset skal males, og det måtte bare gjøres. Det ble roser på alle bord, store buketter til både meg og naboen. Forige vinter hadde vært hard for den store klatrerosa, så det var mye tørrkvist. Jeg trøster meg derfor med at hele nedskjæringen bare vil gi den ny giv og livsgnist neste sommer.

Andre Bjerke gir deg åtte roser:

Åtte roser vil jeg gi deg:
En fordi du er så pen.
En for alle drømmer i deg.
Lar du meg få plass i en?)
En fordi du er en hulder.
En fordi du er en ånd.
En for trykket av din skulder.
En for varmen av din hånd.
En for håpet, en for slottet
vi skal bygge. Det blir åtte-
åtte roser som vil tørste
efter å få være nu
hos den niende og største
ville rose – som er du…
~ Andre Bjerke ~

fredag 19. juli 2013

Inn i den hemmelige hagen




...en uke i en sommerdrøm på Gotland. Kommer hjem med inspirasjon og arbeidslyst:)

torsdag 18. juli 2013

Naturens egen hage


Sommerblomstringen på Gotland er fantastisk, og ganske eksotisk for en trønder. Blåeld som vokser overalt i vegkanter og åpne enger var en ny opplevelse. Innenfor hagegjerdene var det også mye som kunne inspirere og glede, og roseduften lå over hele øya. Gamle steinmurer med roser - den hemmelige hagen..... kom frem fra barndommens lesebok.

torsdag 4. juli 2013

Potet og peoner




 
 
Nå er sommeren fin, når potet og peoner står frodig og holder hverandre med selskap, og sjasminen fyller hagen med duft. Hvorfor planlegger jeg ferietur på denne tida? Nå er det ingen steder jeg heller vil være enn i min egen hage.


søndag 9. juni 2013

"Pimp my mower"

Min utmerkede Husquarna automatiske plenklipper har fått ny drakt. Jevn og trutt holder hun plena fin. I fjor var navnet Barbie, men nå tror jeg det må bli ny dåp. Hva med Marikverna, eller Maria flymo?
Se video av hvor fint hun arbeider:

lørdag 20. april 2013

De e mytji som kjæm fram når snøen forsvinn.....

Kan dette kalles plastpest?

Endelig, nå går det riktig vei.


Her kommer noen barskinger endelig opp av bakken. Rabarbraen er jo vant til å tåle slike kalde vintre, men jeg var veldig spent på om de små plantene av blå valmuesøster ville klare det. De ble sådd forige vinter, og har hatt bare en sommer på å venne seg til klimaet i Trøndelag.

onsdag 27. mars 2013

Sakuratrær i blomst


I Europa lar våren vente på seg, men i Japan blomstrer Sakura-trærne tidlig. Kirsebærblomstringen i Japan er enda vakrere og mer utrolig, enn jeg hadde evne til å forestille meg.