mandag 30. september 2013

Tindved i høstsol

 
Tindved, Hippophae rhamnoides, skal  være det bærslaget som inneholder flest ulike vitaminer, og mange av dem i høye konsentrasjoner. Spiser du bæra direkte fra busken er det så surt at du kan nesten kjenne at det er masse C-vitamin. Det er vanskelig å plukke bærene, for de sitter godt fast, og klemmes lett i stykker. Det finnes nye dyrkingssorter i Sverige og Finland, som ikke har så lange torner, og er lettere og plukke, men de buskene vi finner i strandkanten i Trøndelag må plukkes med stor tålmodighet.

I Leif Blomqvists bok Trädgårdens bär finnes mange fine oppskrifter med tindved, eller havtorn som busken heter i Sverige. Havtornsmarmeladen er en oppskrift å begynne med, den har litt mye sukker, men gir en marmalade som passer til blåmuggost og som tilbehør til isdesserter:

1 kg tindvedbær
3 dl vann
1 ts pectin
750 g sucker

Kok bær og vann i 5 minutter, og klem massen gjennom en sikt for å fjærne frøene. Bland pektin og litt sukker, bland det i bærmassen og kok ca 2 minutter. Rør inn resten av sukkeret og kok videre i 5 minutter. Fyll i varme glass.

1 kommentar:

  1. Det er sikkert godt, det har jeg aldri prøvd før.

    Ha en fin høstdag.

    SvarSlett