For noen dager siden skrev jeg om bruk av aske i hagen. I en av mine kommentarer kom jeg i skade for å skrive feil om mengder. Derfor setter jeg nå inn et direkte sitat fra Wikipedia: "Aske er det som blir tilbake av det brennbare materialet etter en fullstendig forbrenning.
I praksis består aske av alle materialer som ikke er organiske(mineraler og kjemiske forbindelser), f.eks.: Al2O3, CaO, Fe2O3, MgO, MnO, P2O5, K2O, SiO2, Na2CO3, NaHCO3, etc.
...På grunn av innholdet avKalium (K2O) og Kalsium (CaO), kan aske fra vedfyring anvendes som jordforbedringsmiddel. En mengde på inntil 3 liter pr. 10 m² (300 liter pr. dekar) årlig, kan være passende."
Dessuten et det en interessant artikkel i www.energiveven.no "Aske fra rent trevirke inneholder alle de næringsstoffer, unntatt nitrogen, som treet tok opp under sin vekst. Det er med andre ord verdifull plantenæring som vi bør bringe tilbake til jordsmonnet. Ren treaske kan gi en sjokkartet effekt på vegetasjonen med kraftig pH-økning, dersom den spres i ubehandlet form." Videre beskriver de på denne siden hvordan vi kan herde og tørke asken slik at den blir bedre som jordforbedring.
Min gamle nabo brukte aske på isen istedet for sand for å strø med. Det førte til stygge spor og søle i inngangspartiet på huset, og er ikke å anbefale. Et godt askelag på snøen om våren derimot får fart på snøsmeltinga, og gir næring til jorda samtidig. Jeg tror vi får samme effekt av å spre den på snøen, som den effekten energiveven skriver om når de skriver om herding av asken,.Vi har vel alle lært på skolen om det gamle svedjejordbruket som mange kulturer har brukt. De brente ned skogen, og dyrket i den næringsrike jorda med aske . Etter noen år var næringen oppbrukt, og de flyttet videre til nye steder, og brente ny skog.
I tantes hage vokser druer og pioner, her følges årets gang, gjennom sol og regn. Her kan jeg hente igjen pusten og roen etter en hektisk dag på jobben. Velkommen til min hage.
fredag 30. desember 2011
En slutt og en ny begynnelse....
torsdag 29. desember 2011
Beskjæring av drueranke
Jeg har hatt min drueranke i drivhuset i mange år, og hvert år i desember blir den klippet og frisert. Den får beholde en hovedstamme, og den lar jeg bli en meter lengre hvert år. Nå er den blitt så gammel at jeg regner med den har styrke til å beholde to hovedgrener, så i dag har jeg latt den beholde en hovedgrein nummer to som vokser i motsatt rening fra hovedstammen. Det er ikke grunnmur eller gulv i drivhuset mitt, så rota vokser nok både i og utenfor drivhuset. Der står den i frosset jord hvert år, og det går bra. Jeg har aldri veid opp drueavlingen, men det blir ganske mange kilo druer hvert år.
onsdag 28. desember 2011
Vedaske i åkeren
Før jul ble ovnene tømt for vedaske, og aska blir strødd ut i åkeren. Aska har høyt innhold av kalium og er et godt jordforbedringsmiddel til de fleste planter unntatt surjordsplanter. Et godt kjerringråd er å strø aske under solbærbuskene for å unngå meldugg på plantene. Det gjør jeg hvert år, og har aldri blitt plaget av melduggen
tirsdag 27. desember 2011
En julerose som lever opp til navnet.
En av mine juleroser har plutselig skjønt hvorfor den heter julerose. Her står den tredje juledag, frisk i fargen og med to store knopper. Dette er en etterkommer etter limegrønne juleroser med spisse blader som jeg fikk i gave. Jeg flyttet den til en ny vokseplass i høst, og det ser det ut som den har satt pris på.
mandag 26. desember 2011
Isrose

Så får jeg ta med en julesang i dag også, dette er en katolsk hymne til jomfru Maria, og dateres helt tilbake til 1582, oversatt til nynorsk ved Peter Hognestad:
Det hev ei rose sprunge
ut av ei rot så grann.
Som fedrane hev sunge:
Av Isais rot ho rann,
og var ein blome blid
midt i den kalde vinter
ved mørke midnattstid.
søndag 25. desember 2011
Du grønne glitrende tre .....
Gran ,Picea abies, eller norsk gran («Norway spruce») vokser i nordlige strøk i taigaen rundt Nordishavet. Vant til kulde og is, men nå har det fått flytte inn i stua og er erobret av nisser, engler, snømenn, dompapper og glitrende julepynt. Det er flere ulike teorier om juletreskikkens opprinnelse, noen peker på hedenske skikker med å ta grønne vekster inn i huset midtvinters, mens andre peker på bruken av juletre som symbol på livets tre i bibelsen. Uansett, juletreet fyller stua med julestemning og lukt av frisk gran, og det har sin egen julesang skrevet av Johan Krohn:
Du grønne, glitrende tre, god dag!
Velkommen, du som vi ser så gjerne,
med julelys og med norske flagg
og høyt i toppen den blanke stjerne!
Ja, den må skinne,
for den skal minne
oss om vår Gud!
lørdag 24. desember 2011
24. desember - Lammeøre - Stachys byzantina
fredag 23. desember 2011
23.desember - krumkaker og tulipaner på lillejulaften
torsdag 22. desember 2011
22. desember vintersolverv
På primstaven er dette dagen for solsnu. Den korteste dagen og den lengste natta. Fra denne dagen skulle det være julefred, og den skulle vare i tre uker. For å markere dagen bruker jeg et sommerbilde av solsikken- solblomsten framfor noen. Nå går det mot lysere tider igjen, og snart går det ann å lese frøkataloger igjen.
onsdag 21. desember 2011
tirsdag 20. desember 2011
20.desember - fuglenek
mandag 19. desember 2011
19. desember - Enebærbusk
Eineren har vært brukt i folkemedisin og folketro i århundrer. Einerbusken rundt gården skulle få stå, de beskyttet folk og fe mot ondskap og mot de underjordiske. Dersom du koker einekvister og siler av "lågen" så er dette fint å vaske håret i. I gamle dager ble einelåg brukt til å vaske melkekoppene i fjøset. Jeg har prøvd det selv når søppelskapet har trengt en forfriskning. Kanskje ikke så rart at den gamle julevisa handler om at vi går rundt om en enebærbusk og så gjør vi så når vi vasker vårt tøy:
Så går vi rundt om en enebærbusk, enebærbusk, enebærbusk.
Så går vi rundt om en enebærbusk tidlig en mandag morgen.
Så gjør vi så når vi vasker vårt tøy, vasker vårt tøy, vasker vårt tøy.
Så gjør vi så når vi vasker vårt tøy tidlig en mandag morgen.........
søndag 18. desember 2011
4. søndag i advendt
lørdag 17. desember 2011
17. desember - Tyttebær Vaccinium vitis-idaea
Krydderkake med tyttebær:
-lag eggedosis av 3 egg og 3 dl sukker
rør inn:
-1 ts natron
-1 ss malt kanel
-1 ss malt nellik
-1 ss malt ingefær
-1,5 dl kulturmelk (hel)
-1,5 dl tyttebærsyltetøy, helst litt stivt syltetøy
-150 g smeltet smør
-4,5 dl hvetemel
Stekes i en kakeform som rommer 2 liter, 175 grader i ca. 1 time.
fredag 16. desember 2011
16. desember - Kristtorn og Mahonia
Min mahonia ligner på kristtorn og er like fin og blank i bladene gjennom vinteren. I år har høsten vært så mild at blomsterknoppene allerede er store. Mahonia er takknemlig å bruke i woodland-området, og den er lett å formere med stiklinger. Den har blitt litt dominerende ved magnoliaen, men jeg tror faktisk den virker litt lunende rundt stammen og rota på det unge magnoliatreet, og det var kanskje årsaken til at denne overlevde den lange kalde vinteren i fjor.
torsdag 15. desember 2011
15. desember - Julesild med masse løk
4 - 6 fileter av kryddersild eller spekesild vannes ut, skjæres i biter og legges lagvis på glass med (minst) 2 løk som er skåret i skiver.
Lag lake av:
0,5 dl sukker
4 dl vann
2 dl 7% edikk
kok opp og rør til sukkeret er oppløst
legg også i
1 ss hel svart pepper
1 ts hel kvit pepper
1 ss sennepsfrø (se tantes hage 21.10.11)
1 laurbærblad
Hell laken over silda og løken. La silda stå kaldt i minst to døgn før den serveres.
onsdag 14. desember 2011
14. Julesennep fra egen hage
1/2 dl gule sennepsfrø
1/2 del sorte sennepsfrø
2 dl vann
1 ss brunt sukker
1 ts salt
3 ss soyaolje
2 ts honning
Vannet kokes opp og sennepsfrøene blandes i det kokende vannet. Ta det bort fra varmen og la det trekke i 10 timer. Tilsett sukker, salt og eddik og kjør blandingen i en foodprosessor i 5 minutter. Tilsett oljen og honningen og kjør i 3 minutter til.
Denne sennepen blir fin til lutefisk dersom du liker sterk sennep. Grov kjøpesennep er vanligvis noe søtere så det kan eventuelt brukes mer sukker og honning dersom du ønsker det.
tirsdag 13. desember 2011
13. desember desemberhøsting av jordskokk
mandag 12. desember 2011
12. desember - Julestjerne-dagen

Fakta om julestjernen:
- Vi kjøper over fem millioner julestjerner hvert år.
- Norge er i dag blitt en av verdens ledende nasjoner på julestjerneekspertise.
- Julestjernens hjemland er Mexico og Guatemala.
- Det er ikke de røde bladene som egentlig er julestjernens blomst, men de små gule ”knappene” (Cyanthier) i midten.
- Julestjernen tåler ikke trekk og bør pakkes godt inn hvis den skal transporteres i kaldt vær.
- Julestjernen er veldig sensitiv mot for mye vann, det beste er å vanne lite og jevnlig, og den tåler en liten uttørking.
Bildet er fra det fantastiske gartneri-utsalget på Mære Videregående Skole.
søndag 11. desember 2011
3. søndag i advendt - Julebegonia

3 lys i advendtstaken, og juleblomstene kommer på plass. Juleglede eller julebegonia, Begonia x cheimantha, har vært brukt som juleblomst lenge. Min farmor likte denne veldig godt. Planten ble krysset fram av Lemoine Nancy i frankrike allerede i 1891, og navnet fikk den etter en botaniker som het Begon. For å holde seg fin vil denne planten gjerne ha jevn vanning uten at det blir stående vann på skålen, og den vil stå lyst for ikke å miste blomstene sine.
Dette bildet har jeg tatt i drivhuset på Mære videregående skole. Et fantastisk oppløftende syn med rekker og rader av friske fine blomster. En av dem fikk være med meg hjem, og står i kjøkkenvinduet mitt for å være julegleden min.
Da kan vi lese tredje vers i Inger Hagerups dikt om advendtlysene:
Så tenner vi tre lys i kveld
for lengsel, håp og glede.
De står og skinner for seg selv
og oss som er til stede.
Så tenner vi tre lys i kveld
for lengsel, håp og glede.
lørdag 10. desember 2011
10. desember - Sjelden gjest på fuglebrettet
Denne flaggspetten likte både brødskalker og fett-kuler, men den lot meg ikke kome nært nok til å få et fint bilde på fuglebrettet. I fugleatlaset leser jeg at flaggspetten har konglefrø som sin viktigste vintermat, og da kan det vel være godt med litt avvekslig i kosten.
fredag 9. desember 2011
9. desember - Juleorkide
torsdag 8. desember 2011
8.desember - Kompostvarme i vinteren
onsdag 7. desember 2011
7. desember - Salvie
tirsdag 6. desember 2011
6. desember - Lin
Linum usitatissimum, "det svært nyttige", er en plante som har fulgt mennesker i Norden gjennom historien, og gitt både mat og klær, og trivelig julepynt. Norges Linforening har en kjempefin hjemmeside som forteller om dyrking, høsting og videreforedling av lin.
http://norges-linforening.no/ Når linduken skal strykes til jul er det fint å tenke på den lange prosessen som ligger foran dette produktet fra det ble sådd som frø til det ligger på julebordet hos meg, og at dette er en kunnskap som er bygget opp gjennom generasjoner. Jeg dyrker min blå lin til hygge mer enn til nytte, men litt julepynt kan det bli.
mandag 5. desember 2011
5. desember - sitrontre
Legg 300 g bær i en ildfast form, (25 - 30 cm) Alle slag bær kan brukes; blåbær, bringebær, molter moreller eller hva du har. Frosne eller ferske. Dryss litt sukker over bærene. Lage en røre av:
100 g mel
70 g sukker
3 egg
1 ts vaniljesukker
2,5 dl kremfløte
revet skall og saft av en sitron
Slå røren over bærene, og stek i ovene på 200 grader i en halv time, eller til det "fjærer". Sikt en ss melis over når det har kjølnet litt, og server med vaniljeis.
søndag 4. desember 2011
Amaryllis - 2.søndag i advendt
Så leser vi det andre verset i Inger Hagerups dikt, mens de to lysene tennes:
Så tenner vi to lys i kveld,
to lys for håp og glede
De står og skinner for seg selv
og oss som er til stede.
Så tenner vi to lys i kveld,
to lys for håp og glede.
lørdag 3. desember 2011
3.desember - Adventste med nyper
- Tørket svarhyllblomst
- Tørkete lindeblader
- en liten skive fersk ingefær
- tørket nype (halve uten lus)
Dersom jeg har kamille så er det også godt å blande inn. Med en skje honning kan denne teen jage en begynnende forkjølelse på dør, og så er den avslappende før sengetid. Velbekomme!
fredag 2. desember 2011
2. desember - Snøbær
Det er en takknemlig plante å ha med å gjøre, den tåler tørke, den tåler skygge og den deler villig ut nye små busker ved å sette stiklinger rundt omkring.
torsdag 1. desember 2011
1. desember - juleroser
Her hos meg blomstrer ikke julerosen til jul, den venter til våren, så bildet i dag er et vårbilde. Til våren gleder jeg meg til å se om alle de små selvsådde juleroseplantene kommer med blomster, og hvilken farge de vil få.
Abonner på:
Innlegg (Atom)