fredag 30. desember 2011

Mer om vedaske og dyrking...rettelse

For noen dager siden skrev jeg om bruk av aske i hagen. I en av mine kommentarer kom jeg i skade for å skrive feil om mengder. Derfor setter jeg nå inn et direkte sitat fra Wikipedia: "Aske er det som blir tilbake av det brennbare materialet etter en fullstendig forbrenning.
I praksis består aske av alle materialer som ikke er organiske(mineraler og kjemiske forbindelser), f.eks.: Al2O3, CaO, Fe2O3, MgO, MnO, P2O5, K2O, SiO2, Na2CO3, NaHCO3, etc.
...På grunn av innholdet avKalium (K2O) og Kalsium (CaO), kan aske fra vedfyring anvendes som jordforbedringsmiddel. En mengde på inntil 3 liter pr. 10 m² (300 liter pr. dekar) årlig, kan være passende."

Dessuten et det en interessant artikkel i www.energiveven.no "Aske fra rent trevirke inneholder alle de næringsstoffer, unntatt nitrogen, som treet tok opp under sin vekst. Det er med andre ord verdifull plantenæring som vi bør bringe tilbake til jordsmonnet. Ren treaske kan gi en sjokkartet effekt på vegetasjonen med kraftig pH-økning, dersom den spres i ubehandlet form." Videre beskriver de på denne siden hvordan vi kan herde og tørke asken slik at den blir bedre som jordforbedring.

Min gamle nabo brukte aske på isen istedet for sand for å strø med. Det førte til stygge spor og søle i inngangspartiet på huset, og er ikke å anbefale. Et godt askelag på snøen om våren derimot får fart på snøsmeltinga, og gir næring til jorda samtidig. Jeg tror vi får samme effekt av å spre den på snøen, som den effekten energiveven skriver om når de skriver om herding av asken,.Vi har vel alle lært på skolen om det gamle svedjejordbruket som mange kulturer har brukt. De brente ned skogen, og dyrket i den næringsrike jorda med aske . Etter noen år var næringen oppbrukt, og de flyttet videre til nye steder, og brente ny skog.

1 kommentar:

  1. Veldig interessant dette, fint å få litt kjøtt på det jeg jo har hørt før. Skal jammen ta med inn i Moseplassen og formidle videre litt utpå året. Flott med naturlig gjødsel :)

    Ønsker deg et riktig godt nytt år, takk for fint følge gjennom hageåret 2011, gleder meg til å se mer fra hagen din fremover :)

    SvarSlett